За підсумками минулого року в області утворилося понад 500 тисяч тонн твердих побутових відходів. На жаль, із них лише 9% використовують як вторинну сировину. В області 430 сміттєзвалищ і полігонів для сміття, більшість яких переповнена.

Розв’язання проблеми муніципальних та індустріальних відходів Черкас і близьких територій пропонують інвестори. Вони презентували в обласній держадміністрації техніко-економічне об∂рунтування інноваційного проекту зі створення модульного сміттєпереробного заводу.

Переговори з інвесторами розпочалися ще позаторік. Тоді в області підписали відповідний меморандум про співпрацю з локальним партнером OAK Utility Solutions and Development  — підприємством КООР International UA. Реалізація запропонованого інвесторами проекту дасть змогу переробляти відходи не тільки міста Черкаси, а й із районів, розташованих у радіусі до 50 кілометрів від обласного центру.

«У межах цього проекту намагаємося одночасно вирішити два питання: забезпечення електроенергією населення та переробку сміття, кількість якого постійно зростає, — зазначив виконавчий директор компанії OAK Utility Solutions and Development Гарет Браун. — Фінансова модель запроектованого виробництва розрахована на 25 років гарантованої поставки сировини. Технологія піролізу дає змогу використовувати не лише муніципальне сміття, а й біосировину, сільськогосподарські та промислові відходи».

Екологічно безпечну та економічно вигідну новобудову планують розмістити у промисловій зоні Черкас, де розвинена інфраструктура. Орієнтовно інвестори обрали для цього наявні індустріальні потужності колишнього підприємства «Хімволокно». Завод перероблятиме за добу до 500 тисяч тонн твердих побутових відходів і завдяки використанню технології термічного піролізу даватиме на виході до 18—20 МВт електроенергії за годину. Завдяки модульній системі, яку планують використовувати на підприємстві, за потреби буде змога збільшити сміттєпереробні потужності.

За умови якнайшвидшого вирішення юридичних питань та одержання відповідних дозволів пілотний проект розпочнуть втілювати вже найближчим часом. На будівництво заводу знадобиться приблизно півтора року. Докласти максимум зусиль для реалізації проекту обіцяють обласна й міська влада.

«Проблема відходів для Черкащини надзвичайно важлива, — зауважив заступник голови — керівник апарату облдержадміністрації Сергій Овчаренко. — Разом із міською владою працюватимемо, щоб у Черкасах з’явився завод із комплексної переробки твердих відходів. Це дасть змогу розв’язати проблему стихійних сміттєзвалищ та утилізації відходів, як це роблять у країнах Європи. Бо поки що в нас відводять нові території для полігонів заміть того, щоб переробляти сміття».

Слід, однак, зауважити, що це далеко не перший проект сміттєпереробки, який обговорюють в області за останні десятиліття. На жаль, жоден із них з різних причин не було втілено в життя. Можливо, цього разу пощастить?