ПРОГНОЗИ. Українцям варто побоюватися епідемії в березні, причому в інфекційні лікарні вже потрапляють пацієнти із класичним грипом. Про це повідомила експерт, старший науковий співробітник інституту епідеміології та інфекційних захворювань Алла Мироненко, передає УНН.

«За останні два тижні лютого фахівці виділили п'ять типів вірусу грипу, але насправді ніякої другої хвилі немає, оскільки ще не було першої як такої. Підвищена захворюваність пов’язана поки з іншими респіраторними захворюваннями, але не з вірусом грипу. Подібна, нетипова картина пов'язана цього року з пізнім початком грипу. Причому дана тенденція існує не лише в Україні, а й у Європі та навіть США. Наприклад, на сьогодні у США епідемією грипу охоплено вже кілька штатів, причому в більшості штатів також фіксуються локальні спалахи або спорадичні випадки. На цьому тлі у країнах північної півкулі вірус свинячого грипу становить лише 1% від усіх типів вірусів. І цього року фахівці його не чекають», – стверджує експерт.

Нагадаємо, у зв’язку зі зміною погодних умов (потепління, збільшення вологості) збільшується ймовірність росту захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції. Оскільки оптимальна температура для поширення грипу та ГРВІ 0 градусів (+3; - 3), повідомили у прес-службі Державної СЕС.

Центр грипу та ГРВІ рекомендує населенню дотримуватися низки профілактичних заходів, зокрема вакцинуватися проти грипу, уникати масового скупчення людей, одягатися згідно з погодою, провітрювати та проводити вологе прибирання приміщення, мити руки з милом, а також повноцінно харчуватися.