Місто відзначає 200-річчя з дня народження першого керівника чернівецького муніципалітету Якоба фон Петровича. Вірменин за національністю, європеєць за духом і поглядами, він стояв біля витоків місцевого самоврядування і працював на розвиток багатонаціонального міста, яке входило тоді до складу Австро-Угорської імперії. 

— Якоб фон Петрович заснував муніципальну поліцію. Повага до минулого — ∂рунт для нашого доброго майбутнього. Ми також спрямовуємо зусилля на перетворення пострадянської міліції на поліцію європейського рівня, — наголосив на урочистостях з нагоди відкриття бронзового погруддя першому бургомістрові Тігран Авакян, заступник міністра внутрішніх справ України з питань європейської інтеграції.

В урочистій церемонії взяли участь представники вірменських громад Чернівців, Хмельницького, Тернополя та Кам’янця-Подільського. Автор скульптури — відомий львівський митець Володимир Цісарик. Він також автор пам’ятника цісареві Францу Йосифу (який, до речі, у 1868 році за видатні заслуги відзначив Якоба фон Петровича високою імперською нагородою — орденом Залізної корони 3-го ступеня).

Достойно ушанувати пам’ять Якоба фон Петровича меморіальною скульптурою чернівчани вирішили ще сто років тому. Але тоді реалізувати проект завадила Перша світова війна. Виконати волю попередників узялося обласне вірменське національно-культурне товариство «Аревік» за допомогою Спілки вірмен України та небайдужих чернівчан. Пам’ятник встановили у сквері якраз на початку вулиці, перейменованої на честь фон Петровича. А вона веде до Вірменської церкви Святих Апостолів Петра і Павла, для спорудження якої  Якоб фон Петрович  власним коштом придбав землю та створив комітет із збирання грошей на будівництво. 

Місцеві науковці-дослідники провели в обласній науковій бібліотеці ім. М. Івасюка відкриті читання «Історичний  портрет. Якоб фон Петрович:  батько міста з вірменським корінням».