Відтепер електроенергію дійсно можна вирощувати на деревах. Команда інженерів із Франції розробила проект штучного «вітряного дерева», яке здатне генерувати електрику за допомогою вітру.

Три роки ретельних досліджень знадобилося французьким вченим, щоб створити перший прототип «вітряного дерева» висотою у 7,9 м, який зараз встановлений на території муніципалітету Племер-Боду (регіон Бретань, північний захід Франції). Наразі незвичний енергогенератор підходить лише для міських ландшафтів, проте у майбутньому розробники планують модернізувати своє творіння та «пристосувати» його для використання у квартирах та будівлях.

Засновник компанії  New Wind (співробітники якої, власне, й розробили винахід) Jérôme Michaud-Larivière говорить, що ідея створення «вітряного дерева» прийшла до нього жарким днем, коли на вулиці не можна було вхопити й ковтка свіжого повітря… проте листя на деревах все одно тремтіло, не втративши свою властивість «ловити» найменші коливання вітру. «Тож я подумав, чому б не скористатися цим природним вмінням дерев?! Та почати перетворювати повітря, що береться «нізвідки», у корисні для нас електровати».

Щоб «зловити» повітря, штучне дерево використовує крихітні лопаті, розташовані всередині пластикових конструкцій у формі листя. Крім того, саме «листя» може обертатися навколо своєї осі в залежності від напрямку руху повітря. Ідейний керівник Jérôme Michaud говорить, що конструкція створена з надлегких матеріалів, які здатні «відчувати» коливання повітряних мас навіть при швидкості руху повітря два метри на секунду.

Особливість вітряних турбін енергетичного дерева – вони працюють дуже тихо, тому їх можна використовувати у будь-яких районах міста. А дійсно красивий дизайн розробки дозволяю встановлювати її, як корисну прикрасу, у парках, скверах, навіть великих торгових центрах.

Так як «дерево» здатне перехоплювати навіть незначні вітряні потоки між будинками, в майбутньому його можна буде використовувати у якості вуличного ліхтаря або станції для підзарядки електроавтомобілів.

Вартість одного такого дерева складає £23500. У травні 2015 року «вітряні дерева» також планують встановити на Площі Згоди у Парижі.