АРЕШТ. Міністерство закордонних справ України підтверджує інформацію про арешт у Гонконгу теплохода «Сахалін», на борту якого перебуває 16 українців. 

Про це УКРІНФОРМу повідомив речник МЗС України Олександр Дикусаров.

«Судно арештовано 22 січня цього року у зв'язку із заборгованістю перед бункерувальною компанією (яка забезпечує судно заправкою, паливом, мастилом тощо). Екіпаж судна складається з 21 особи – 16 громадян України та 5 громадян Російської Федерації», – сказав він.

За словами дипломата, компанія-роботодавець також заборгувала екіпажу судна зарплату за період від 3 до 5 місяців. Усі члени екіпажу подали позов на компанію з вимогою виплатити заборгованість та забезпечити відправку моряків додому. «Зараз справою займається адвокат, наданий Міжнародною федерацією транспортників», – розповів Дикусаров.

Стан здоров'я членів екіпажу задовільний. Влада Гонконгу забезпечує їх харчами та питною водою. При цьому, як додав представник зовнішньополітичного відомства, екіпаж «Сахаліна» може вільно пересуватися містом та має змогу власним коштом повернутися до України.

За словами Дикусарова, посольство України в Китаї тримає ситуацію на контролі. «Надіслано відповідні запити до влади Гонконгу з метою з'ясування поточної ситуації та подальшої долі розгляду справи», – сказав він.