ПАМ’ЯТЬ

Вшанували Великого Каменяра

Пам’ятний знак у вигляді бронзового барельєфа із зображенням  Великого Каменяра розмістили в центрі першої столиці  на  будівлі міського історичного архіву по вулиці Університетській, 13. 

Місце для встановлення  меморіальної дошки, її масштаб і образно-художня композиція були запропоновані авторським колективом, до складу якого ввійшли відомі харківські митці —  скульптор Олександр Рідний та архітектор Михайло Рабинович. Перед  встановленням пам’ятного знака Івану Франку був проведений комплекс реставраційних робіт фасадів будівлі: відремонтовано покрівлю, систему водовідведення тощо. А для створення єдності художньої композиції оновили  раніше прикріплену на будівлі меморіальну  дошку видатному етнографу, філологу Миколі Сумцову.

Що ж об’єднує Великого Каменяра і харків’ян, які вшанували його світлу пам’ять у своєму місті, розповів під час відкриття меморіальної дошки заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма.  За його словами, доля   Івана Франка склалася так, що він  ніколи в житті не був на Слобожанщині, зокрема на Харківщині, але  вона тісно пов’язала його з цим краєм, тому що  дружина письменника  Ольга Хоружинська — уродженка Зміївського району Харківської області. Плодом їхньої любові були їхні сини, які  супроводжували Івана Франка до його останніх днів. «У 1906 році завдяки Дмитру Багалію та Миколі Сумцову було винесено рішення про присвоєння Івану Франку звання доктора руської словесності — і це в той час, коли він був заборонений і вважався дуже небезпечним. Звання honoris causa — це те, чим був удостоєний Франко тут, у Харкові», — зазначив  заступник керівника області.

Те, що великого українського письменника, вченого, критика, громадського діяча Івана Франка в Харкові люблять, шанують і пам’ятають, свідчить і те, що його ім’ям названо  в’їзд в Червонозаводському районі міста, Центральну бібліотеку у Дзержинському районі, а також вулиці в місті Лозова та селищі міського типу Буди Харківської області.