НОВА ТРАДИЦІЯ

На башті вокзалу "Харків-Пасажирський", біля циферблата годинника, почало відкриватися віконце, у якому з'являється сурмач. Він дарує жителям та гостям першої столиці чарівну мелодію, що лунає тут, починаючи з квітня нинішнього року, щоденно о 12.00 за будь-якої погоди. І хоча музичний твір звучить усього 40-50 секунд, слухають сурмача усі: приїжджі і від'їжджаючі, проводжаючі і зустрічаючі. А окремі городяни спеціально приходять на вокзал полюбуватися новою традицією.

Її підгледіли керівники Південної залізниці у польському Кракові і започаткували у Харкові. Першим твором, який прозвучав з башти вокзалу, був фрагмент "Картинок з виставки" Мусоргського. Після того, як сурмач дограє мелодію, він привітно махає рукою городянам та гостям першої столиці. Щоб музика з прочиненого віконця башти вокзалу звучала без перебоїв, з трьома музикантами Харківської обласної філармонії уклали відповідну угоду.

Нагадаємо, що в Кракові така традиція існує вже багато століть. Там у Марьяцькому костьолі в одній з башт бійниці щогодини з'являється сурмач і грає надихаючу мелодію, щоразу обриваючи її на одному і тому ж місці. За легендою, як розповіли тамтешні жителі, колись дуже давно ворожі війська захопили місто, і лише сурмач, що не спав в своїй башті, встиг протрубити тривогу, але одна з пущених стріл пронизала йому горло і мелодія обірвалася на напівтакті.