Минулої п’ятниці в столиці відбувся черговий  XVIII Конгрес ФФУ, на якому обговорили  торішні досягнення українського футболу та подальший розвиток найпопулярнішої гри з м’ячем.

Президент національної асоціації Андрій Павелко анонсував своєрідний «план Маршалла» для українського футболу, головна мета  якого протягом п’яти наступних років збільшити кількість людей, залучених до футболу, на 40 відсотків. Для цього планується будівництво 50 стадіонів і 2,5 тисячі футбольних майданчиків по всій Україні, а також придбання 100 тисяч футбольних м’ячів. Крім того, планується звести завод з виробництва синтетичних футбольних полів. ФФУ будуватиме та покращуватиме інфраструктуру, спираючись на думку всієї футбольної спільноти.

На це спрямовано й прийняття до колективних членів ФФУ Асоціації футбольних уболівальників України, Асоціації спортивних журналістів України та Всеукраїнської  профспілки  «Футбол України». Конгрес висловив сподівання, що кадрові зміни серед колективних членів ФФУ сприятимуть розвитку масовості улюбленої гри та  посиленню ефективності захисту прав футболістів.

У засіданні Конгресу ФФУ взяли участь понад 40 запрошених гостей, зокрема старший менеджер програм ФІФА із розвитку в Європі Єва Паск’є, почесний президент ФФУ та віце-президент УЄФА Григорій Суркіс, член виконкому УЄФА Давор Шукер, віце-прем’єр-міністр — міністр культури В’ячеслав Кириленко.

Зокрема Єва Паск’є висловила задоволення тим, що у Будинку футболу дотримуються цінностей ФІФА і дають змогу  жінкам проявити себе в футбольному менеджменті. Одна з реформ Міжнародної федерації футболу, анонсована на Конгресі ФІФА у лютому цього року, знайшла відображення в українському футболі — відомий арбітр Катерина Монзуль стала членом виконкому ФФУ.

А віце-президент УЄФА Григорій Суркіс зазначив про хороші шанси Києва на прийняття фіналу Ліги чемпіонів у 2018 році: «У цьому напрямі проведено величезну роботу, про яку вже добре знають в УЄФА, в тому числі й члени виконкому, котрі ухвалюватимуть остаточне рішення через кілька місяців. Можу запевнити, що в УЄФА будуть поінформовані про всі переваги столиці України як місця проведення головного єврокубкового матчу 2018 року», — наголосив він.