Крим опинився під окупацією швидко і, здавалося, без крові. Однак жертви окупації є. Першою з них став кримський татарин 39-річний батько трьох дітей Решат Аметов. Два роки тому він закликав пікетувати Раду міністрів Криму і вийшов у Сімферополі на одиночний протест, який став останнім у його житті. Троє бійців так званої самооборони Криму схопили Решата посеред вулиці й повезли у невідомому напрямку. Він більше не виходив на зв’язок. Згодом тіло активіста з численними слідами катувань і головою, обв’язаною скотчем, знайшли у селі Земляничне Білогірського району.

Решат Аметов — символ боротьби і спротиву. Його поховали на міському кладовищі у Сімферополі. Після цього кілька десятків кримчан окупаційна влада переслідувала, декого знаходили закатованими.

Учасники флешмобу у столиці протестують проти окупації Криму і вірять, що півострів ще буде українським. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Днями у Києві на Софійській площі у другу річницю так званого кримського референдуму активісти, рідні та близькі Решата Аметова і всі не байдужі до подій у Криму долучилися до мовчазного флешмобу на честь першої жертви окупації Криму Росією. Вони вийшли з картонними фігурками, які символізують тих кримчан, які тоді не прийшли на заклик Решата Аметова, але тепер в умовах окупації борються за український Крим.

Акцію влаштувала громадська організація «КримSOS» за ініціативи близьких Аметова. «Смерть на території Криму від рук окупантів була, загинув Решат Аметов, — заявила координатор громадської організації «КримSOS» Таміла Ташева. — Сьогодні ми вийшли, щоб нагадати: заяви про те, нібито Крим перейшов до Росії добровільно і без краплі крові, — брехня. Люди, які живуть у будь-якому куточку світу, можуть щось робити для Криму. Ми можемо протестувати. А ось на окупованій території говорити про те, що відбувається у Криму, висловлювати свій протест уголос фактично неможливо. Навіть поставити «лайк» у Фейсбуці небезпечно».

Усі небайдужі розуміють: доки ми боремося за Крим, він залишається українським.