«Дітей тепер не поділяють на категорії — доношені чи недоношені. І ми вже маємо істотні результати: смертність таких дітей скоротилася в 3—4 рази, а кількість немовлят, які вижили з вагою до 1 кілограма, значно зросла», — поділився результатами роботи керівник національного проекту «Нове життя» Віктор Сірман.

Таким чином вдалося досягти поліпшення показника народжуваності й зменшення відсотка смертності серед немовлят, заради чого три роки тому в Україні й стартував цей проект. Він передбачає створення медичних закладів, перинатальних центрів спеціально для вагітних жінок  із різноманітними ускладненнями, а також їхніх новонароджених дітей вагою від 500 грамів.

Нині в Україні вже відкрито 11 регіональних центрів, де мами та їхні новонароджені діти високої групи ризику мають змогу отримати своєчасну високотехнологічну медичну допомогу. А це допомога стаціонарна, дистанційна, консультативно-діагностична, виїзна робота анестезіолого-реанімаційних акушерів та неонатальних бригад, повідомляє прес-служба Держінвестпроекту.