Тетяна КИРИЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»

ЗДОРОВ’Я. Боятися меланоми (однієї з трьох різновидностей раку шкіри, що розвивається на місці вродженої пігментної плями), як і колись «мирного атома», у нас не прийнято. Однак у світі цю хворобу сприймають досить серйозно. Свідчення цьому — статистика, яку навела координатор проекту «Євромеланома» в Україні, професор, головний лікар Інституту дерматології та косметології Ольга Богомолець: у країнах Європи 80% людей, які приходять на безкоштовне обстеження в День меланоми, — малозабезпечені без вищої освіти. У нас 80% пацієнтів — люди з вищою освітою.

Цьогорічне безкоштовне обстеження населення на предмет раннього виявлення родимок, які можуть перероджуватися і викликати рак шкіри, в Україні проходитиме вже вчетверте. Воно відбудеться 18 травня у 27 містах України. Понад 70 небайдужих лікарів оглянуть усіх охочих і нададуть консультації. До проведення заходів удруге приєднались Українська асоціація лікарів-дерматовенерологів та косметологів і компанія La Roche-Posay (Франція), яка є офіційним партнером програми Євромеланома і фінансує навчання лікарів.

Наскільки масштабним буде цей захід, можна судити як за минулорічним досвідом (торік День меланоми пройшов у 21 місті, під час якого обстежили понад 4 тис. людей), так і за тим, що цього разу додзвонитися за безкоштовним номером телефону 0800 501 508, аби записатися та пройти обстеження, було не так уже й просто.

Мабуть, охочих обстежитися стане ще більше, коли вони довідаються, що торік в оглянутих у День меланоми пацієнтів лікарі виявили 89 меланом, 117 випадків захворювання на рак шкіри та 84 випадки інших злоякісних пухлин. На цьому тлі переконливо звучать слова ініціатора цих заходів Ольги Богомолець: лише своєчасне діагностування дає змогу врятувати людині життя.