Центральний районний суд Миколаєва першим в Україні застосував новелу в законодавстві, запроваджену для переселенців. До суду із заявою звернулася жінка, колишній чоловік якої помер у Донецьку, і просила встановити факт його смерті. У міському відділі ДРАЦС їй у цьому відмовили.

Суд під головуванням судді Ольги Гуденко з’ясував, що смерть колишнього чоловіка заявниці підтверджує свідоцтво про смерть, видане так званою ДНР. Відповідно до норм чинного законодавства місто Донецьк — тимчасово окупована територія. Згідно із Законом «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», будь-які органи, їхні посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їхню діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені в порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт, виданий такими органами, недійсний і не створює правових наслідків.

Це й спричинило відмову відділу РАЦС. ЦПК України передбачає можливість встановлення факту смерті особи в судовому порядку. 4 лютого 2016 року ЦПК України доповнено статтею, відповідно до якої заяву про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України можуть подати родичі померлого до суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника. Справи про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України розглядають невідкладно, щойно заява надходить до суду.

З огляду на це суд вирішив задовольнити заяву громадянки і визнати факт смерті її колишнього чоловіка, призначивши негайне виконання рішення.