Це узгодили учасники Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі, повідомляє УНІАН.  Українські інтереси у Тристоронній контактній групі представляє екс-президент України Леонід Кучма, російські — посол РФ Михайло Зурабов, від імені ОБСЄ цього разу до Мінська прибув чинний голова ОБСЄ, перший заступник прем’єр-міністра Сербії Івіца Дачич. Крім того, як повідомила на своїй сторінці у Фейсбук прес-секретар Леоніда Кучми Дарка Оліфер, на засідання у Мінськ «запросили представників «ДНР» і «ЛНР», проте хто саме із «лідерів» псевдореспублік  був присутній на переговорах, вона не уточнила.

Контроль за відведенням зброї із зони конфлікту здійснюватиме ОБСЄ. Фото УНIAН

Як заявив Івіца Дачич, головним результатом зустрічі в Мінську стала домовленість про відведення танків і певних видів озброєнь калібром до 100 мм. За його словам, у тексті угоди, підготовленої за результатами переговорів,  буде точно зазначено як і хто проводитиме перевірку щодо відведення озброєнь. Текст самої угоди на момент підготовки матеріалу офіційно оприлюднено ще не було.

Чинний голова ОБСЄ висловив думку, що основні питання з урегулювання ситуації на Донбасі можуть бути вирішені вже восени. Його оптимізм пов’язаний із проведенням місцевих виборів, призначених на 25 жовтня. Івіца Дачич переконаний, що місцеві вибори — умови їх проведення, запрошення спостерігачів від Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ — мають бути узгоджені з усіма сторонами.

Проте оптимізм представника ОБСЄ значно потьмарює повідомлення прес-служби Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, в якому йдеться про те, що у день зустрічі Тристоронньої контактної групи в Мінську  проросійські бойовики обстріляли з важкої артилерії селище Троїцьке.  «Вогонь вели із 150-міліметрової важкої артилерії, яку, за словами бойовиків, було відведено від лінії зіткнення», — йдеться у повідомленні.  А за даними прес-центру АТО,  загалом за цей день позиції сил АТО «понад 40 разів були обстріляні з боку російсько-терористичних військ, з них близько половини — із забороненої мінськими домовленостями зброї». «Окрім того, майже вздовж усієї лінії розмежування російські окупанти провокували наших захисників на відкриття вогню, використовуючи стрілецьку зброю, гранатомети та великокаліберні кулемети», — зазначає прес-центр АТО.