Про секрети приготування смачних страв, модні тенденції в кулінарії та багато іншого розповіли кращі учні-кулінари, котрі на нещодавньому Міжнародному кулінарному фестивалі BESTCookFEST лише трохи поступилися відомому шеф-кухареві Ектору Браво.

За словами юних майстрів кулінарного мистецтва, нині в моді прості страви, вишукані поєднання продуктів та оригінальне оформлення. До речі, якщо хочете почуватися на власній кухні справжнім віртуозом, варто подбати і про її дизайн, адже приємна обстановка надихає на створення кулінарних шедеврів. Неповторною вашу кухню, а також ванну кімнати зробить мозаїчна плитка. 

Команда Чернівецького вищого комерційного училища КНТЕУ посіла третє місце на фестивалі, головним суддею якого був шеф-кухар королівської родини Саудівської Аравії. Команда із семи вихованців чернівецького училища залишила позаду конкурентів з університетів і академій і лише трохи поступилася команді Ектора Хіменеса Браво, яка здобула срібло.

– Я готував крученики по-хустськи, – каже третьокурсник Микола Дроник. – Ми старалися готувати за авторськими рецептами, бо судді були міжнародного класу, треба ж чимось їх здивувати. Вони спостерігали за нашою роботою і все враховували: технологію приготування, чистоту. Скажімо, зняли бали за те, що у страві, де всі інгредієнти термічно оброблені, фізаліс для прикрашання був сирим. Слід було потримати його над парою.

На запитання про модні тенденції сучасної кулінарії учні кажуть, що, по-перше, це нетрадиційне поєднання продуктів, так званий стиль ф’южн. Наприклад, готувати м’ясні страви з фруктами – качку з апельсинами тощо. По-друге, оригінальна подача цінується не менше за вишуканий смак. Ще одна тенденція – користь страв для здоров’я.

Найважче, за словами конкурсантів, було забезпечити себе продуктами: так, їстівні каштани замовляли з-за кордону, а брюссельську капусту шукали через знайомих.
Участь у конкурсі, за словами юних кулінарів, себе виправдовує: після цього вони отримують пропозиції роботи від кращих ресторанів не лише Чернівців, а й Києва.

Надія ВАСИЛЬКІВ
для «Урядового кур’єра»