АКТУАЛЬНО. Українська держава приділяє пріоритетну увагу захисту культурно-освітніх прав українських громад за кордоном. Про це йдеться у коментарі департаменту інформаційної політики МЗС у зв’язку з розв’язанням ситуації навколо Бібліотеки української літератури в Москві. Як відомо, в грудні 2010 р. проти бібліотеки та її директора Наталії Шаріної було порушено кримінальну справу через імовірне розповсюдження в цьому освітянському закладі літератури «екстремістського характеру».

З кінця минулого року влада докладала зусиль, аби врегулювати ситуацію. Передовсім, Київ послідовно доводив російським партнерам необхідність збереження та розвитку важливого осередку української культури та освіти у Москві.

Нині ж МЗС зазначає, що російські судові органи поставили крапку в цій ситуації, закривши відповідну кримінальну справу. За результатами слідства, жодних ознак наявності подібної літератури та складу злочину в діях її директора не було виявлено. Також суд зобов’язав російські правоохоронні органи повернути бібліотеці вилучені книжки та сервери.

Тож відновлена російським правосуддям справедливість щодо можливостей українців Москви задовольняти свої культурно-освітні потреби має сприяти зміцненню українсько-російського партнерства в гуманітарній сфері.