У СВІТІ. Емір Катару шейх Хамад бен Халіфа аль-Тані оголосив, що в 2013 році його країна проведе перші у своїй історії демократичні вибори. Рішення шейх оголосив незабаром після свого повернення з України, де він побував з візитом наприкінці жовтня, повідомляє ТСН.

За словами шейха, його піддані зможуть обрати членів Консультативної ради при емірові – свого роду парламент, який, щоправда, може лише давати рекомендації виконавчій владі.

«Ми вирішили провести вибори до Консультативної ради у другій половині 2013 року», – повідомив бен Халіфа аль-Тані

«Ми знаємо, що всі ці кроки необхідні для того, щоб побудувати сучасну державу Катар і щоб катарські громадяни мали можливість впоратися з випробуваннями часу і з будівництвом держави», – сказав емір.

«Ми впевнені, що народ впорається з цією відповідальністю» - додав він.

Зараз Катар є абсолютною монархією. Вся влада в країні належить емірові і його родичам. У той же час шейх Хамад вважається одним з найбільш прогресивних і успішних арабських правителів: під його керівництвом Катар став найбагатшою країною мусульманського світу.

Так, в 2010 році економіка країни з населенням близько 300 тисяч осіб зросла майже на 20 відсотків. При цьому щороку Катар приваблює десятки мільярдів доларів іноземних інвестицій.