10-річчя реабілітаційного центру для узалежнених на Дрогобиччині відзначили відкриттям храму імені блаженного священномученика Омеляна Ковча. Дерев’яний у гуцульському стилі храм будували 2 роки на пожертви благодійників і тих, що тут свого часу зцілювався. У цьому куточку України із промовистою назвою «Назарет» немає дрібниць. Тому й храм, де можна помолитися за зцілення залежних від згубних звичок, назвали іменем людини, яка зуміла піднятися духом над земним злом.

У комплексі реабілітаційного центру — гуртожиток, спортивні споруди, кімнати навчання і відпочинку. Добудовують теплицю, облаштували притулок для безхатченків, які займаються фермою для корів, коней, вирощують поросят і вже реалізовують свою продукцію. До матеріального долучається духовне.

Директор центру 30-річний Данило Федосов знайшов керівника програми реабілітації узалежнених, 29-річного Тараса Потурая. Обидва самі здолали чимало лихих годин у цьому житті. Нині до практики додають теоретичні й наукові набутки: вивчають психотерапію і терапію реабілітації узалежнень у Варшавському університеті. Тарас переконаний: важливо, щоб людина знайшла свою мотивацію змінитися і правдиво вникла у власну проблему. Зі ста пацієнтів, які приходять у «Назарет», видужує третина.

Програма реабілітації ґрунтується на сучасних надбаннях, зокрема на працях польського професора Вороновича, який усе життя присвятив цій проблемі. Статистика Тараса підтвердилася на місці: тільки третій чоловік, що ми запросили до розмови, згодився щиро поговорити.

55-річний Роман, інженер-технолог з деревообробки, у 1990-х втратив роботу.  Неспроможність утримувати сім’ю, втрата її й себе самого призвела до проблеми. «Допомогла сестра, яка привела сюди, а ще моє свідоме бажання  змінитися».

Іван втратив бізнес, сім’ю. Останню зарплату і себе самого програв на автоматах. Пив і хотів померти. «Мама молилася. Вона вимолила моє друге народження». Хоче залагодити провину перед тими, кого образив у житті.

У середньому реабілітація після медичного очищення організму триває щонайменше півроку. Є програма реабілітації тютюнозалежних. Місяць лікування одного пацієнта обходиться центрові у 3 тисячі гривень, каже Данило Федосов. Серед 17 реабілітантів третина по-іншому, ніж безкоштовно, лікуватися не спроможні. Інші вносять посильну або повну вартість. Було, додає Данило, приїжджали на джипах і хотіли безплатно пройти курс. Такої змоги центр не має. 

ДОВІДКА «УК» 

«У Майданеку він бачив Бога» — із таким заголовком писала про Омеляна Ковча наша газета 23 травня 2014 р. Він загинув 59-річним у березні 1944-го у фашистському концтаборі «Майданек» біля Любліна, допомагаючи як душпастир переходити приреченим через неймовірні страждання, «залишаючи свої гріхи позаду». Папа Римський Іоанн Павло ІІ беатифікував українського священика як блаженного священномученика у 2001 році.

Ольга ЛОБАРЧУК
для «Урядового кур’єра»