У Німеччині розгорілася полеміка навколо нового коментованого видання «Mein Kampf» для старшокласників. Книга Адольфа Гітлера має вийти друком у січні. Асоціація німецьких вчителів схвалила нове видання «Mein Kampf», що колись була ідеологічною основою німецького націонал-соціалізму. Педагоги кажуть, що книга має стати для молоді щепленням проти екстремізму.

Сердар Сомонджу, актор і комік: «Я глибоко переконаний, що ніхто не стане на хибний шлях, читаючи «Mein Kampf». Навпаки, якщо він вже був на невірному шляху, то він точно відмовиться від ідеології, яка міститься в книзі».

Книга на 2 тисячі сторінок матиме тисячі анотацій та історичних коментарів. Однак для багатьох рішення перевидати твір Гітлера, що підбурює до антисемітизму та расової ворожнечі, стало справжнім шоком. Розповідає Естер Бежарано, яка пережила увязнення у нацистському концтаборі Аушвіц:

«На мою думку, нове видання — це дуже погано. У мене просто слів немає. Мені ніколи навіть не снилося, що таке може статися знову».

Перевидання «Mein Kampf» стало можливим тому, що 1 січня закінчується термін видавничих прав на книгу Гітлера, які належали федеральній землі Баварія.

У Німеччині твір заборонили відразу після Другої світової війни. Однак видання із науковими коментарями може бути дозволене рішенням суду.

EURONEWS