На Вінниччині неподалік райцентру Томашпіль відкрили чудовий лісівничо-екологічний просвітницький пункт «У пана Дуба», де подорожні можуть культурно і змістовно відпочити. Тут є стоянка для автомобілів, альтанки, столи, лавочки, столики з дубовими кріслами, кострище, ігрові майданчики (зокрема для гри у волейбол), туалет… Також можна пройти екологічною стежкою, спостерігати за життям мурашника, побачити різноманітні біотехнічні споруди в мисливському куточку. А в зеленому масиві, що поряд, можна ознайомитися з технологією догляду за лісовими культурами.  

«У пана Дуба» — не лише місце для змістовного відпочинку. Це постійно відкритий лісовий клас. Заходьте, цікавтеся законами природи, життям лісу, його мешканців та бережіть ліс», — зазначив під час відкриття пункту начальник Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Бондар та презентував телевізор вихованцям томашпільського учнівського лісництва «Паросток майбутнього», які показали учасникам заходу цікаву виставу на екологічну тему і розповіли про свою роботу в лісництві. Принагідно зауважимо, що в області діє 45 учнівських лісництв, 20 лісівничих еколого-просвітницьких центрів та є музей лісу.

Лісівничо-екологічний просвітницький пункт назвали «У пана Дуба» тому, що гостей зустрічає велетень, якому понад 200 років. А щоб, як мовиться, козацькому роду не було переводу, поряд з ним учасники заходу посадили молодий дуб.