3D-принтер дуже схожий на звичайний, однак замість пласкої паперової картинки він може копіювати 3D-об’єкти.

Цю технологію науковці розробляли ще з 1980-х років. Поступово вона розвивалась так ставала точнішою. Цю машину сконструювала швейцарська компанія.

Для того щоб 3D-модель набрала правильних форм, принтер обережно накладає шар за шаром. Потім все це закріплюється спеціальним полімером.

Через три з половиною години річ готова.

А ТИМ ЧАСОМ

Заправка картриджів

Майстерня «Тонфінкс», яка обслуговує офісну техніку і працює шість днів на тиждень, спеціалізується на заправці картриджів. Фахівці майстерні приїдуть до вас додому чи в офіс і відремонтують будь-які поломки офісного обладнання в найкоротші терміни. «Тонфінкс» пропонує найоптимальніші ціни на заправку картриджів Hp, Canon, Samsung та на більшість лазерних картриджів інших виробників (кольорових та монохромних) з гарантією та якісним тонером.

Для оформлення заявки на заправку картриджів та обслуговування офісної техніки, вам необхідно:

♦ зв'язатися з менеджером;

♦ повідомити адресу, де будуть проводитися роботи;

♦ домовиться про зручний для вас час;

♦ вказати модель принтера або картриджа;

♦ замовити кількість картриджів.

Майстер «Тонфінкс» приїде до вас, попередньо зателефонувавши, заправить картриджі, протестує їх, після чого клієнт оплачує роботу. 

Заправка картриджів Canon у майстерні «Тонфінкс».

«Тепер я беру їх та мию спеціальним розчином. От і все.»- розповідає інженер, що працює з машиною.

Таким чином складні обєкти можна створювати одразу, їх не потрібно збирати з окремих деталей, кажуть спеціалісти:

«Ось тут у нас є кілька примірників, ці речі були готові до роботи одразу після виробництва. Система дозволяє створювати таке.»

Ланцюжок для велосипеда, гайковий ключ, зубні протези…немає нічого неможливого.

3D-принтер коштує не дешево. Середня ціна 17 тисяч євро. Однак, інженери сподіваються, що невдовзі кожний будинок зможе дозволити собі три таких.

Женевська інженерна школа запропонувала спосіб зробити апарат дешевшим. Ось такий принтер коштує 8 тисяч євро, але збирати його потрібно самостійно, розповідають винахідники:

«Так, це не легко. Це не звичайний собі товар з магазину. Цим потрібно цікавитись, мати хоча б загальне уявлення про таке виробництво. Все залежить від мотивації.»

Різноманітні моделі 3D-принтерів вже доступні в інтернеті. Однак науковці визнають, щоб зібрати їх, доведеться попрацювати:

«У вас будуть всі необхідні деталі, тож зібрати принтер вдома самостійно – можливо. Інструкції та поради також можна знайти в інтернеті, тож кілька днів – і все готово, сподіваюсь!»

А ось і необхідний набір. Викрутки, електронні компоненти, пульт управління…. це вам не дитячі забавки! Збирання професійного 3D-принтерa займає не менше 3 днів. Потім настає час для польоту фантазії, кажуть власники скарбу:

«За допомогою принтера ви можете замінити будь-які необхідні речі. Якщо зламались пластикові деталі, ємності, розбилась чашка – не панікуйте. З 3D-принтером можна створити нову, ідентичну річ! Так ми можемо бути невеличкими незалежними виробниками для власних потреб, але це серйозно вплине на суспільство.» 

3D-принтери дають необмежені можливості в побуті. Інженери малюють високотехнологічне майбутнє. Їжу, донорські частини людського тіла, автомобілі і музичні інструменти буде створювати 3D-принтер.