РЕЙТИНГ. Борщ – найулюбленіша страва українців. Про це свідчить статистика Всеукраїнського конкурсу «Смакуй, Країно!», повідомили УНН в прес-службі організаторів.

Саме цей рецепт лідирує на даний момент у голосуванні за найкращу національну страву України. Водночас любителів солодкого серед українців мало, тому що пиріг з яблуками наразі набрав найменше голосів. Сьогодні, 30 березня, у відбулася дегустація страв «Національного меню України», які перемогли у Всеукраїнському конкурсі «Смакуй, Країно!».

«Український борщ – це справжня українська страва, яку з задоволенням смакують не лише українці, але й численні іноземні гості, які відвідують нашу країну. Попри багаторічну історію цієї страви, її популярність не зменшується з часом, що не може не радувати. Про це говорять і кілька сотень рецептів приготування українського борщу, які отримав організаційний комітет конкурсу «Смакуй, Країно!». Це ще раз свідчить про те, що український народ вміє берегти свої традиції, в тому числі і кулінарні», – зазначив президент Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса.

Популярність українського борщу підтверджує також статистика. Експерти УКАБу порахували, що за рік українці з'їдають  0,5 мільярда  літрів червоного борщу.

«Українці з'їдають близько 0,5 мільярда літрів червоного борщу в рік. На його приготування витрачається близько 86 тис. тонн буряка, 39 тис. тонн моркви, 104 тис. тонн  капусти,  79 тис. тонн картоплі та 36 тис. тонн цибулі в рік», - поінформував експерт плодоовочевого ринку УКАБ Ігор Стрелюк.

На другому місці у рейтингу національних страв опинилися деруни (тертухи) традиційні, на третьому – ковбаса домашня. Рум’яні та запашні пироги здавна частенько красувалися на столах в українських сім’ях. Однак наразі найменше шансів стати національною стравою України саме у  пирога з яблуками. У рейтингу найменш популярних і порося з гречаною кашею.

 Рейтинг національних страв станом на 30 березня виглядає так:

 1. Борщ український – 665 голосів

 2. Деруни (тертухи) традиційні – 503 голоси

 3. Ковбаса домашня – 475 голосів

 4. Сало з часником – 437 голосів

 5. Вареники з капустою та грибами – 406 голосів

 6. Капусняк запорізький – 360 голосів

 7. Холодець – 188 голосів

 8. Налисники з сиром – 123 голоси

 9. Порося з гречаною кашею – 78 голосів

 10. Пиріг з яблуками – 34 голоси