У китайському Шанхаї невдовзі офіційно відкриється тематичний парк розваг Shanghai Disney Resort. Площа нового Disneyland – майже 390 гектарів, на яких для відвідувачів працюватимуть 10 тисяч людей персоналу. Частково парк відкрився у травні, відтоді його відвідали мільйон людей. Загалом передбачається, що шість тематичних зон парку та найбільший в світі диснеївський замок мають привабити 50 мільйонів гостей на рік. Інвестор збудував нове житло для жителів району де розташувався Disneyland. Їхні старі будинки були зруйновані, аби побудувати величезний парк розваг, вартістю 5,5 мільярдів доларів.

«Три роки тому прийшов Disney і зруйнував наш старий квартал, уряд виплатив компенсації. Ці умови не можна порівняти з тими, що було раніше. Тоді ми працювали на фабриках, а після роботи мусили обробляти землю. А тепер ми виходимо і довкола все зелене, квіти ростуть. Ситуація – набагато краща», – говорить жінка, що отримала квартиру у багатоповерхівці.

Та не всі місцеві жителі поринули у казку разом з Disneyland. Аби покращити екологічну ситуацію довкола парку, закриваються місцеві виробництва. Працівник відносно великого підприємства у Шанхаї каже, що не може поїхати слідом за роботодавцем, який переміщується до іншого регіону:

«Ми точно не поїдемо туди. Чимало людей працюють тут понад 10 років років, просто доведеться шукати іншу роботу».

У цей час невеликі сімейні виробництва району просто припиняють існувати. Так цього року закриються 153 фабрики забрудненого регіону. Вже 700 людей залишилися без роботи. Чимало працівників готуються невдовзі втратити робоче місце.

EURONEWS