Частина сирійських повстанців, які утримують місто Хомс, погодилися піти зі своїх позицій і передати контроль уряду. Протягом багатьох місяців Хомс був ареною запеклих боїв. Зараз він лишається останнім оплотом антиурядових сил.

Відступ з Хомса є частиною угоди, що 10 днів тому уклали повстанці та влада.

Однак повстанці складаються з багатьох угруповань, які не завжди взаємодіють між собою. І хоча відступ з Хомса підтримують не усі бунтівники, місцевий губернатор сподівається, що угоду таки буде виконано.

«Міжнародні зусилля сприяють замиренню і допомагають прискорити втілення угоди», – сказав губернатор провінції Хомс Тала Аб-Баразі.

Тим часом на дипломатичному фронті зусилля не припиняються. У вівторок у Ріяді збираються очільники сирійських опозиційних груп. Це має стати підготовкою до наступного раунду віденських мирних перемовин, що має відбутися до 25 грудня.

Водночас сирійські активісти виклали в інтернет нові відео, що, начебто, показують наслідки російських бомбардувань у Дамаску та Алеппо – у районах, що контролюються повстанцями.

США та інші члени західної коаліції твердять, що більшість ударів Москви спрямовані не на ісламістів, а на інші повстанські групи, які воюють проти сирійського президента Башара Ассада.

EURONEWS