Понад 250 місцевих та закордонних артистів вийшли на сцену 22-го фестивалю джазу в Стамбулі. Зірками програми були такі відомі виконавці, як Джоан Баез, Джулс Голланд, Маркус Міллер, Мелоді Ґардо, Алое Блекк та Чайна Моузес.

Кореспондент Євроньюз зустрівся з іраксько-американським композитором і музикантом Аміром Ель-Сафаром після концерту, що він дав разом з ансамблем «Two Rivers». В цьому проекті близькосхідні мелодії поєдналися із сучасним західним джазом.

«Ми прагнемо досягнути звуку, де традиційна іракська, арабська, близькосхідна музика поєднувалася б з американським та європейським джазом, сучасною музикою. В усьому, що ми виконуємо, ми відкриваємо нові шляхи, змішуємо все це в один звук», – каже музикант.

«Я граю на сантурі – старовинному іракському інструменті, який походить ще з часів давнього Вавілону. Я також співаю макам – традиційні іракські піснеспіви. Вони пройшли крізь століття. На моїй трубі я також чимало імпровізую, зокрема, на тему традиційної близькосхідної музики, – говорить далі Амір Ель-Саффар. – Не думаю, що зміг би настільки емоційно висловити свій біль, якби не виконував музику, внутрішньо близьку мені, – не тільки моєї країни, але й цілого регіону. Не тільки Іраку, але й Єгипту, Сирії, Лівії».

Зараз Амір Ель-Саффар і його «Two Rivers Ensemble» працюють над випуском їхнього третього альбому «Crisis».

EURONEWS