У лютому жителі Святошинського та Оболонського районів Києва отримали платіжки на тепло і гарячу воду нового формату. З березня квитанції прийдуть жителям Дніпровського і Печерського районів, із квітня — Подільського та Шевченківського, із травня — Дарницького та частини Голосіївського, а з червня — решти Голосіївського та Солом’янського районів.

Київенерго запевняє, що у нових рахунках, якщо в клієнта кілька лічильників на воду, для кожного буде окремий рядок. У них також буде вказано субсидію та пільгу. Якщо клієнт заздалегідь повідомить показання лічильників у компанію через сайт або по телефону «гарячої лінії», то йому надішлють уже заповнену квитанцію.

А тим часом комерційний директор Київенерго Євген Бушма розповів про різке зростання заборгованості серед киян за послуги з опалення та водопостачання: «Тільки за січень за послуги, надані Київенерго, борг населення, з яким маємо прямі договори, сягає приблизно 350 мільйонів гривень. Станом на 1 лютого заборгованість за послуги водопостачання та опалення становила 1 мільярд. Тобто за один місяць збільшилася на 30%».

У січні рахунки за опалення порівняно із груднем зросли майже на 25%. Це пов’язано з тим, що вартість тепла розраховують з урахуванням середньомісячної температури повітря. Оскільки грудень був теплим (за даними Гідрометцентру, середньомісячна температура становила 1,9 градуса тепла), кияни заощадили 22 мільйони гривень. У січні ж на вулиці істотно похолоднішало, що зумовило збільшення сум у платіжках.

Як повідомляє УНІАН, Кабінет Міністрів вніс зміни в механізм нарахування щомісячної плати за послуги з централізованого опалення, здійснивши прив’язку рахунків за опалення до температури зовнішнього повітря і тривалості опалювального сезону. За даними Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, яке брало участь у розробленні цього механізму, таке нововведення дасть змогу уникнути перерахунку плати наприкінці опалювального сезону, адже споживачі платитимуть щомісяця за фактично спожиті послуги.

Вікторія ГРЕБІНЬ
  для «Урядового кур’єра»