У слобожанському обласному центрі розпочали підготовку параюристів, які невдовзі зможуть надавати городянам безоплатну первинну юридичну допомогу.

Подібний досвід Сумщина вже має завдяки  багаторічній роботі обласного об’єднання громадян «Усвідомлений вибір народу» на чолі зі Світланою Дронік. Упродовж чотирьох років за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні активісти налагодили тісну співпрацю з громадами Лебединського району, завдяки чому кілька тисяч тамтешніх селян вже одержали безоплатні юридичні консультації та допомогу в оформленні документів з різних правових питань.

Суми вирішили поширити цей досвід і вже провели установчий семінар-навчання для голів квартальних комітетів «Доступна та якісна правова допомога для жителів міста Суми».

Його учасники ознайомилися з основами функціонування системи безоплатної правової допомоги, з програмою навчання впродовж наступних трьох модулів. Якщо результати будуть успішними, випускники одержать посвідчення параюристів і зможуть надавати городянам якісну юридичну інформацію та консультації.

Цей проект спільно втілюють регіональний та міський центри із надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області.

Як наголошує директор Регіонального центру Олена Демченко, це унікальний досвід для Сум, адже раніше в місті ніхто не займався якісною підготовкою параюристів.

В обласному центрі вже є перші активісти, які добровільно допомагають у наданні правових послуг.

Скажімо, вислухавши обидві сторони, суд виправдав сумчанина через те, що не було доведено його участі у скоєнні злочину.

За визначенням ініціаторів розпочатого проекту, майбутні параюристи матимуть широке поле діяльності, оскільки цей сегмент поки що залишається білою плямою у повсякденні сумської громади.