ПАТ «Сумигаз» активно встановлює будинкові лічильники та індивідуальні прилади обліку блакитного палива.

Як повідомила прес-служба товариства, цього року на ці потреби  спрямовано 41 мільйон гривень, щоб встановити ще 7048 лічильників. Це стане проривом на шляху економного та контрольованого використання природного газу.

За словами першого заступника голови правління — головного інженера ПАТ Миколи Мурчича, цю суму затвердила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Для клієнтів компанії всі прилади обліку і виконання супутніх робіт безкоштовні.

Нині на Сумщині 78,8% домогосподарств оснащено приладами обліку, вони сплачують за фактично використаний газ.

Як повідомили у «Нафтогазі України», станом на 1 березня 2016 року в Україні газифіковано 13 мільйонів квартир і приватних будинків. Щоб оснастити всіх українських споживачів безкоштовними лічильниками до 2018 року, необхідно встановити 3,5 мільйона одиниць приладів. З урахуванням середньої вартості встановлення одного з них вартістю 2,5 тисячі гривень протягом 2016—2017 років потрібно 8,7 мільярда гривень.

На нинішній рік для всіх операторів газорозподільних мереж НКРЕКП передбачила 434 мільйони гривень.

Відповідно до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», до 1 січня 2018 року всі споживачі природного газу повинні будуть мати лічильники.