На жаль, нині дуже невтішні економічні показники розвитку Донецької та Луганської областей. Саме так розпочав свою прес-конференцію заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Роман Качур. «На Луганщині нині не працюють 23 бюджетоутворюючих підприємства. На Донеччині справи ще гірші — стоять майже 50% виробництв. Про малий та середній бізнес годі й казати. Саме через війну на сході Україна втратила значну частину експортної виручки», — додав він.

Проте, за словами чиновника, останнім часом наша держава має і позитивні зрушення. Уперше за всю історію сучасної незалежної України країни ЄС вийшли на перше місце у списку держав, куди експортують наші товари та послуги.  Загалом вивіз нашої продукції до Європи з початку 2014 року зріс на 20%. Як відомо, ще кілька місяців тому пальму першості тримала Росія.

«Наш уряд проводить далекоглядну і послідовну політику у сфері співпраці з міжнародними фінансовими структурами. Так, ми вже отримали від МВФ з обіцяних 11 мільярдів доларів кредитів 4,11 мільярда доларів. Світовий банк надав нашій державі позику на суму 1,25 мільярда доларів. ЄС з обіцяних 1,6 мільярда доларів надала Україні 600 мільйонів доларів. Крім цих кредитів, нам будуть надавати кошти ЄБРР та інші світові інституції», — сказав заступник міністра.

Роман Качур повідомив, що уряд працює над скороченням різних дозволів для ведення господарської діяльності, що гальмують розвиток вітчизняного бізнесу. За його словами, ми повинні від політики ліцензування перейти у площину декларування.

«Чимало уряд робить для того, щоб допомогти вітчизняним підприємствам знайти свою нішу для збуту товарів та послуг у європейських країнах. Так, у нас працює «гаряча лінія», куди можуть звернутися бізнесмени й отримати кваліфіковану консультацію»,— зазначив чиновник.

За його словами, уряд та Мінекономрозвитку зокрема активно працюють над заохоченням закордонних інвесторів вкладати гроші в українську економіку. Роман Качур заявив, що навіть нині, коли така непроста ситуація, три області України збільшили обсяги надходження іноземних інвестицій: Івано-Франківська, Хмельницька та Херсонська.

Заступник міністра визначив ще один пріоритет економічної політики уряду — державно-приватне партнерство. На його думку, саме за такою схемою, яку широко застосовували у різних країнах, які переживали економічну скруту, можна швидко перетворювати Україну.