ФЕМІДА

 На Великій Васильківській свято — злочинну схему знищення улюбленої книгарні киян припинив суд

 

Нарешті! Нарешті з-поміж численних повідомлень про руйнацію культурно-історичної частини Києва з'явилося світло в кінці тунелю. 17 травня Господарський суд Києва повернув приміщення книгарні "Сяйво" до комунальної власності. Про це повідомила прес-служба Київської міськдержадміністрації.

"Ми вітаємо таке рішення та сподіваємося на остаточне завершення судових процесів навколо "Сяйва" найближчим часом. Доля цієї книгарні вже давно вийшла за рамки суто приватизаційного конфлікту, - заявив заступник глави КМДА Олександр Пузанов.

- "Сяйво" - це не тільки символ грабіжницької приватизації комунального майна, що відбувалася в Києві в останні роки, а й символ зневаги культурними потребами киян на користь несумлінного бізнесу. Тому після завершення судових процесів у цьому приміщенні знов буде відкрито книгарню.

Як відомо, приміщення книгарні "Сяйво" було продано Управлінням з питань комунального майна, приватизації та підприємництва Шевченківської райради на аукціоні у вересні 2009 року. У подальшому приміщення спочатку було здано в оренду, а потім перепродано.

Найстрашніше те, що як свідчать компетентні органи, незаконні оборудки з книгарнею здійснювали люди, які перебувають у тісних родинних стосунках з керівниками міста. Вони ігнорували закони, укази й постанови Верховної Ради. Поняття "совість", "мораль", "відповідальність перед суспільством" для них не існує. Діями таких горе-комерсантів, які п'явками вчепились у комунальне майно, завдало столиці величезної шкоди. З культурного центру місто перетворили в базар, де прагнуть торгувати не лише крамом, а й людською порядністю і гідністю. Прикро, що правоохоронні органи належним чином цьому не протистояли.

Лише завдяки зусиллям громадськості злочинним діям "прихватизаторів" давалася відсіч. Саме завдяки громадськості було привернуто увагу й до подій навколо "Сяйва". Сподіватимемось, що у цій справі буде поставлено крапку, а люди, які завдали суспільству моральних і матеріальних збитків, понесуть відповідальність. Віритимемо, що "Сяйво" - перша ластівка на шляху до відновлення справедливості і порядку у збереженні культурних цінностей столиці. Оптимізму додає те, що на виконання доручення уряду Київська міська держадміністрація перевіряє відповідність будівництва скандальних об'єктів законодавству та будівельним, санітарним

і екологічним нормам. Пам'ятаймо й те, що кияни звернулися до ЮНЕСКО з проханням захистити місто від руйнації.

Судове рішення щодо магазину "Сяйво" - свідчення того, що в столиці зможуть зберегти свої цінності і всі вони служитимуть не темним силам, а світлу.