Іванка МІЩЕНКО,
для «Урядового кур'єра»

Керівник медичного закладу Віталій Мельник не вважає, що, коли проводили ремонт, зробили щось особливе.

«Ми просто виконували всі вимоги закону про архітектурні норми для об'єктів», – каже лікар.

Навіть місце прийому у приватній стоматологічній клініці такої квадратури, що зручно людині заїхати і розвернутися на візку. Фото надане Луганською асоціацією людей з інвалідністю 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Засновниця Центру денного догляду для молоді з інвалідністю Валерія Мартинюк: «Після закінчення школи їм нікуди іти»

Щоправда, аби виконати такі норми, на сьогоднішній день, за словами медика -підприємця, доводиться досить багато часу витрачати на пошук нормативних документів, і ще більше – на те, щоб оформити усі необхідні дозволи.

А ось голова громадської організації «Луганська асоціація людей з інвалідністю» Микола Надучліний підкреслює, що відкриття стоматологічного центру, зручного для людей на інвалідних візках, – рідкість для області в цілому. Він розповідає про те, наскільки часто керівники установ та організацій формально виконують вимогу про доступність, і тоді з'являються потворні споруди – псевдо-«пандуси», які не тільки людям з інвалідністю, але навіть людині з відмінною спортивною підготовкою важко подолати.

«Тепер така необхідна послуга, як лікування зубів, стала доступна також і для людей з інвалідністю», – підкреслює Микола Надулічний.

Він щиро сподівається, що незабаром пандуси будуть в усіх громадських, медичних та соціальних установах, адже це не мода, а відповідальність суспільства перед людьми з особливими потребами, які є такими ж громадянами України, як і всі ми.