ФОРУМ

Глава держави бере участь у Саміті країн Центральної і Східної Європи

Польська столиця на два дні перетворилася на центр політичного життя Європи, адже там зібралися глави двадцяти держав континенту. Як спеціальний гість у саміті бере участь і Президент Сполучених Штатів Барак Обама.

Тема цьогорічної дискусії - "Шляхи до демократії: спільний досвід демократичних перетворень". У цьому контексті доволі промовисто пролунала думка Президента Польщі Броніслава Коморовського: Європейський Союз повинен продовжити традицію приєднання нових держав в свої лави, а не закриватися в теперішніх кордонах.

Як передає УНІАН, глава Польської держави на відкритті саміту зазначив, що демократичні перетворення в країнах Східної Європи, які розпочалися наприкінці 1980-х, підтвердили правильність обраного цими країнами шляху та сприяли підвищенню рівня життя громадян.

"Об'єднана Європа повин?на дотри?муватися цих традицій та не може пробувати жити закрито, в ізоляції та в егоїзмі", - підкреслив він.

Президент Польщі також назвав надзвичайно важливим для успішної трансформації держави децентралізацію влади, розвиток місцевого самоврядування, громадянського суспільства, вільних медіа та економічних реформ, зауваживши, що перед частиною країн-учасниць саміту, ця дорога ще попереду.

Планується, що Президент України виступить з промовою під час другої пленарної сесії саміту. Він також проведе низку двосторонніх зустрічей.