У бельгійському містечку Ватерлоо з нетерпінням чекають на важливу подію: з четверга до неділі там відзначатимуть річницю бою, який поклав край пануванню Наполеона. 200 років тому європейські союзники перемогли Бонапарта в битві при Ватерлоо. Найближчими днями тут проходитиме світлове шоу та дві реконструкції відомої баталії, де задіяно більше 5 тисяч осіб з різних країн.

Говорить Ерік Едельман, виконавець ролі принца Оранського:

«Ми хочемо якомога ближче наблизитися до історії. Ми хочемо спробувати пережити їхній досвід у наш час. Це означає, що ми дізналися багато нового про те, як розгорталися тодішні події»

На відзначення річниці збираються приїхати офіційні представники країн-учасниць, а також нащадки командувачів боєм. У четвер вдень розпочнеться велика офіційна церемонія. Етьєн Клод, який очолює об’єднання «Битва при Ватерлоо 1815 року», назвав це демонстрацією європейської єдності:

«Уряд Бельгії і Королівський палац Бельгії воліють поширити послання миру, яке вже було розіслано з нагоди річниць Першої та Другої світових воєн. Нинішнє послання – в тому ж дусі, що й попереднє».

На церемонії не будуть присутніми представники французької влади. Від Франції до Ватерлоо приїде тільки їхній посол. На це виконавець ролі Наполеона Франк Самсон реагує з гумором:

«Франція нічого не бойкотує, Францію представлятиме її імператор, тож я дійсно не бачу, в чому проблема!»

EURONEWS