СПРАВА ЧЕСТІ. Угорський парламент прийняв днями відставку президента країни Пала Шмітта, якого звинуватили у плагіаті наукової дисертації. Він був четвертим президентом Угорщини з часів падіння комунізму і став першим, хто не протримався до кінця свого терміну.

Успішний у минулому спортсмен, дворазовий олімпійський чемпіон з фехтування Пал Шмітт  тривалий час обіймав високі посади не лише в країні, а й у європейських інституціях. Скандал розгорівся у січні, коли місцевий економічний тижневик надрукував статтю позаштатного автора про те, що докторська дисертація П. Шмітта списана з праць інших  вчених: болгарина  Ніколи Георгієва і німця Клауса  Хейнеманна. Намагаючись захиститися, угорський президент зробив кілька заяв, які лише поглибили ситуацію. Аж до вуличних протестів співгромадян.

Хоч недбальця вже позбавили вченого ступеня, здобутого ще у 1992 році,  цим справа не скінчилася.  «Моє особисте питання роз’єднує мою дорогу націю замість об’єднувати її», — заявив пан Шмітт і написав заяву про відставку.

Варто зазначити, що Угорщина — парламентська республіка, й роль президента в політиці є обмеженою, але саме він підписує закони. Зокрема за підписом Пала Шмітта набула чинності нова конституція, яку і в самій країні, і в ЄС загалом критикували за посилення ролі правлячої партії та обмеження демократії.  Так само Євросоюз розкритикував підписані президентом закони про ЗМІ, про центральний банк та правосуддя.