Цього року центром його проведення стала Вінниця як перше українське місто, яке отримало Європейську енергетичну відзнаку. Відкрили тиждень сталої енергетики на центральній площі міста за участі керівника відділу «Енергетика, транспорт та навколишнє середовище» Представництва Європейського Союзу в Україні Вальтера Треттона, Генерального консула Республіки Польща у Вінниці Кшиштофа Свідерека, представників Швейцарського бюро співробітництва в Україні, керівництва області й міста.

Виконуючий обов’язки Вінницького міського голови Сергій Моргунов зауважив, що енергоефективність — це не данина моді, а насамперед енергонезалежність. Для людей це економія коштів за комунальні послуги. А ще — вирішення екологічних питань. «П’ять років тому ми приєдналися до ініціативи Європейської комісії «Угода мерів» і взяли на себе добровільне зобов’язання щодо впровадження всіх процесів з енергоефективності. Нині напрацювали плани — короткостроковий і довгостроковий — щодо всіх заходів з енергоефективності й енергозбереження у місті. Хочу подякувати міжнародним партнерам за плідну співпрацю», — зазначив він.

П’ять років тому наша країна долучилася до загальноєвропейського руху за енергоефективність. Зрушення помітні. Відзначаючи вражаючі успіхи Вінниці протягом останніх років, яка дає іншим містам країни приклад використання передових практик, пан Вальтер Треттон зауважив, що вибір у напрямку сталої енергетики — це вибір у напрямку Європи. Ці заходи здатні зробити нашу країну сильнішою і зміцнити відносини між Україною та ЄС. «Стала енергетика — не розкіш, а необхідність, що стане ключовим для подальшого розвитку України, зменшення її залежності від імпорту енергоносіїв», — підкреслив він.

Уже є результати. Як констатував голова облдержадміністрації Валерій Коровій, за опалювальний сезон споживання газу скоротилося на 30%. Понад 150 котелень у бюджетній сфері області переведено на альтернативні види палива. «Ми переконуємося, що можемо бути енергетично незалежними. Тому дуже уважно придивляємося до всього комплексу заходів. Їх відпрацьовують в обласному центрі і переносять на інші території області», — каже він.

Протягом Європейського тижня сталої енергетики, який триватиме до 19 червня, у Вінниці відбудуться заходи, спрямовані на енергоефективність. Пройде міжнародна конференція асоціації «Енергоефективні міста України», працюватимуть Екомістечко, Енергомістечко та Веломістечко. Всі охочі можуть взяти участь в екологічних майстер-класах, велопробігах, ознайомитися з енергоефективним обладнанням і матеріалами та побувати на екскурсіях на підприємствах комунальної сфери.