ФОРУМ РЕДАКТОРІВ.Трагедія геноциду ніколи не повинна стертися з пам'яті народів і будь-якої нормальної людини, сказав в інтерв'ю «Новини-Вірменія»заступник керівника редакції країн СНД і Балтії РІА Новини, координатор Клубу головних редакторів ЗМІ країн СНД, Балтії та Грузії Захар Виноградов під час відвідин меморіального комплексу «Цицернакаберд» і Музею-інституту Геноциду вірмен.

Члени Клубу головних редакторів ЗМІ країн СНД, Балтії та Грузії перебувають у Вірменії 15-го по 17 листопада. В ході візиту відбулася зустріч з прем'єр-міністром Вірменії Тіграном Саркісяном. Члени Клубу поклали квіти до Меморіалу пам'яті жертв Геноциду вірмен.

Клуб головних редакторів ЗМІ країн СНД, Балтії та Грузії було створено в 2011 році в Астані на Форумі європейських і азіатських медіа.

«Я прийшов сюди перш за все тому, що це колосальна людська трагедія, яка не повинна бути забута», - сказав Захар Виноградов.

Говорячи про проблему міжнародного визнання геноциду вірмен, Захар Виноградов зазначив, що визнання, безумовно потрібно і «незважаючи на те, що це дуже важкий процес, він поступово йде».

У свою чергу, головний редактор газети «Известия» в Україні Яніна Соколовська наголосила, що Вірменію і Україну об'єднує багата, але разом з тим сумна історія, оскільки український народ також зазнавгеноциду та репресій.

«Нам дуже важливо віддати шану загиблим у геноциді», - сказала вона, зазначивши, що до відвідин Цицернакаберд і Музею Геноциду вірмен, читала багато публікацій про трагедію, зокрема відомого письменника вірменського походження Сергія Довлатова.

Головний редактор газети «Київський телеграф» Володимир Скачко висловив переконання, що така трагедія, швидше, об'єднує людей, ніж роз'єднує.

«Люди приїжджають сюди, і вони стають добрішими. В українців є вислів«чужого горя не буває», - сказав він.

При цьому він додав, що відвідини меморіалу справили на нього сильне враження.

«Я вперше у Вірменії. І вражений абсолютно всім в хорошому сенсі цього слова», - підкреслив він.

Геноцид вірмен 1915 року є першим геноцидом ХХ століття. Туреччина традиційно заперечує звинувачення в масовому винищуванні близько півтора мільйона вірменів у роки Першої світової війни і вкрай болісно реагує на критику з боку Заходу про питання вірменського геноциду.

Факт геноциду вірмен визнаний багатьма країнами, зокрема Уругваєм, Росією, Францією, Литвою, Нижньою палатою парламенту Італії, більшістю штатів США. Парламентами Греції, Кіпру, Аргентини, Бельгії, Уельсу, Національною радою Швейцарії, Палатою громад парламенту Канади і Сеймом Польщі.

Новости-Армении