Стартувала Програма підвищення рівня енергоефективності Запорізької області на 2016—2020 роки. Рішення про це ухвалили на черговій сесії обласної ради. Програма спрямована на ефективне використання паливно-енергетичних ресурсів, зменшення їхнього споживання та втрат, а також зниження енергоємності виробництва, створення економічно привабливих умов для інвестиційних проектів з енергозбереження.

Фахівці зауважують, що більшість житлового фонду побудовано ще в 50—80 роках минулого століття й не відповідає сучасним вимогам енергоощадності. За оцінками вітчизняних і закордонних експертів, потенціал економії електроенергії в будинках і спорудах сягає 50—65, а теплоенергії — майже 50%. З огляду на те, що споживачі зацікавилися впровадженням енергоефективних та енергоощадних технологій, запорізька обласна влада пропонує підтримати людей за допомогою здешевлення кредитів, які беруть ОСББ, житлово-будівельні кооперативи й населення. У ме-жах програми на це передбачено п’ять мільйонів гривень, зокрема у 2016 році — мільйон. Надаватимуть і часткову компенсацію суми кредиту: 20% — на матеріали для ОСББ і ЖБК; 10% — на заміну газових котлів для населення; 15% — на матеріали з впровадження енергоефективних заходів для населення.

У бюджетних установах та організаціях термомодернізують стіни, вікна, двері, горища, підвали; переобладнають чи замінять системи опалення й гарячого водопостачання; переведуть опалювальні системи на альтернативні або місцеві види палива; модернізують систему освітлення енергоощадними приладами тощо. Завдяки реалізації програми до кінця року сподіваються знизити рівень енергоємності валового регіонального продукту на 15%. Фінансуватимуть її коштом бюджетів усіх рівнів, а також підприємств, установ, організацій, які реалізують ці заходи з енергоефективності.