Справу щодо скандалу, який розгорівся на Запоріжжі через неякісне харчування дітей в дитсадках міста, Генпрокуратура взяла під особистий контроль.

— У постачальника під час обшуку знайшли розфасований сирний продукт замість сиру, замінник сметани (там тваринні жири і пальмова олія). Цим категорично не можна годувати малюків. Батьки розповідають, що діти відмовляються їсти в дитсадках такі харчі. У деяких школах те саме. А більшість місцевих поліклінік реєструють велику кількість отруєнь, розладів шлунка, кишкових хвороб тощо саме в дітей та підлітків, — розповів керівник Запорізької прокуратури №2 Роман Мазурик, який проводить процесуальне керівництво над відкритим з цього приводу кримінальним провадженням.

Отож, за даними слідства, деякі постачальники, які виграли тендери, замість сиру постачають сирні продукти із сумнівними компонентами. Прокуратура закликає запорізьку міську владу спільно викорінювати подібні негаразди, а головне — замінити постачальників неякісної продукції.

Фахівці прокуратури опитали медперсонал дитячих закладів. Лікарі зазначають, що справді є велика кількість порушень у постачанні продуктів харчування, а на їхні звернення немає жодної реакції. Генпрокуратура взяла цю справу під контроль, щоб її розглядали максимально прозоро, залучали громадськість до цього питання. Адже спільними зусиллями слід встановити істину заради здоров’я маленьких запоріжців.

Прокурор також зазначив, що фірма-постачальник має одне сертифіковане авто на все місто, в якому перевозять разом м’ясо, молоко, рибу та сир. Цікаво, що дозвіл від органів санітарної гігієни харчування фірма отримала вже в день підписання тендера, який проходив за скороченою процедурою. Слідство також має з’ясувати, чому в тендерних документах прямо прописано конкретні товарні знаки, які треба купувати. Роман Мазурик закликав представників Антимонопольного комітету звернути на це увагу.

Місцеві депутати, преса і представники громадськості звертали увагу правоохоронців на те, що під час закупівель продуктів для дітей занижують ціни, що може призвести до фактичного постачання замінників замість натуральних продуктів. Проте виробники продуктів наполягають, що за такими низькими цінами неможливо виготовити якісний продукт. Отже, відкрито справу, в межах якої провели санкціонований обшук, знайшли продукцію, розфасовану в «нерідну» тару. А також на території виробника знайшли підроблену печатку ветеринарного нагляду.

Як зазначив депутат Запорізької міськради Михайло Прасол, батько п’ятирічної дівчинки, яка ходить у дитсадок, він дуже радий, що прокуратура почала взаємодіяти з депутатським корпусом. І сподівається, що надалі тендери проведуть законно і в дитсадки завезуть якісні продукти.