Серед основних завдань, передбачених програмою розвитку освіти Запорізької області на 2013—2017 роки, — відновлення мережі дошкільних навчальних закладів. За даними департаменту освіти і науки облдержадміністрації, заплановано відновити 1027 місць. Це завдання виконано на 96% — відновлено 989 місць у дитсадках.

Нині у Запорізькій області функціонує 523 дошкільні навчальні заклади, в яких 57 389 дітей. Проте проблема перевантаження залишається. У середньому в закладах виховується 116 дітей, існує черга з 2900 дошкільнят, яка зменшилася на більш ніж на тисячу  одиниць порівняно із серпнем 2015 року (4703 дитини).

Для подальшого відновлення дошкільних навчальних закладів чи місць у тих, що функціонують, департамент освіти і науки облдержадміністрації спільно з органами місцевої влади та місцевого самоврядування активно  співпрацює на різних рівнях з ЮНІСЕФ та міжнародною компанією GIZ. Наприклад, за кошти ЮНІСЕФ із 17 визначених до співпраці дошкільних закладів області до кінця цього року буде відновлено 12 груп, розрахованих на 280 місць. При цьому ці групи не просто якісно відремонтують, а й оснастять ошатними дитячими меблями, постільною білизною та іграшками. Нині компанія GIZ активно відновлює колишній сотий дитячий садочок у Запоріжжі, на завершальному етапі відновлювальні роботи у дошкільному закладі №144.

— А на наступний рік, — наголосила директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Озерова, — для подальшої розбудови мережі дошкільної освіти пропонують місцевим органам самоврядування не лише обов’язково продовжувати роботу з відновлення дошкільних навчальних закладів та окремих груп, а й активно сприяти впровадженню інших форм дошкільної освіти, зокрема приватної та сімейної.

А поки що кілька сотень учорашніх вихованців дитсадків зібралися в обласному академічному театрі юного глядача з нагоди святкування Дня знань у межах акції «Першокласник». У заході взяли участь діти з багатодітних сімей, які опинились у складних життєвих обставинах, а також діти, батьки яких загинули або постраждали, беруть участь в АТО, діти із сімей вимушено переміщених осіб, які цього року йдуть у 1 клас. 200 першокласників отримали шкільні ранці.

Такі акції до Дня знань проведено у кожному районі та місті  Запорізької області. У межах акції «Першокласник» отримають шкільні ранці 364 дитини-першокласники. Крім подарунків від обласної влади, діти мали змогу переглянути виставу обласного театру юного глядача «Україна — це ми».