СПІВПРАЦЯ

До свого 800-річчя місто отримало подарунок від творчої молоді Львова

Випускники Львівського державного коледжу декоративного та ужиткового мистецтва Олександр Мельничук, Юрій Чернявський та Максим Таранов 2,5 місяця жили й працювали на господарській базі Національного заповідника «Замки Тернопілля». Тут завчасно заготовили камінь-пісковик, аби молоді скульптори могли втілити у життя власні творчі задуми і прикрасити місцевий парк. 

Тематику хлопці обрали козацьку. Їхні три роботи — своєрідні три думи, три розповіді про життя козака. Фольклорна пісенна основа простежується в скульптурній композиції  Юрія Чернявського «Прощання». Він уміло передав у камені складні людські переживання, кохання й розлуку козака з дівчиною. Водночас Олександр Мельничук у творчій роботі «Побратими»  представив трьох мужніх козацьких лицарів, які пліч-о-пліч тримають оборону. «Після бою» — цієї теми торкнувся Максим Таранов. У фігурі козака, що сидить, автор зумів вдало подати військову звитягу через стан душі ратника.    

Ці три роботи — дипломні. Їх хлопці захистили на «відмінно», самі ж скульптури залишили як дарунок Збаражу. Постали козацькі пам’ятники в парку Національного заповідника «Замки Тернопілля». Наступного року тут мають з’явитися ще чотири твори з каменю.

Заповідник чотири роки співпрацює з Львівським державним коледжем декоративного та ужиткового мистецтва ім. Івана Труша. Крім скульпторів, студенти зі Львова тут проходять практику із живопису та кераміки. За словами вченого секретаря НЗ «Замки Тернопілля» Надії Макарчук, торік спудеї змалювали з оригіналів шість копій портретів князів Вишневецьких. Цього року для наповнення інтер’єрів Вишневецького палацу створять п’ять таких копій. Реставрують також вироби з трипільської кераміки.