ЖКГ.Під час селекторної наради з обласними керівниками міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк прокоментував тему впровадження єдиної тарифної політики.

«Ми повинні говорити про фінансово-економічну стабілізацію ситуації в галузі через забезпечення рентабельного функціонування підприємств ЖКГ. Тільки через реформування системи управління ми можемо говорити про створення конкурентного середовища на ринку житлово-комунальних послуг. Натомість умови ринку забезпечать технічну модернізацію задля підвищенняресурсо-таенергоефективностіоб’єктів галузі», - наголосив він.

Через економічну необґрунтованість тарифів (у середньому рівень відшкодування собівартості послуг становить 63%) збитки підприємств галузі станом на 1 липня нинішнього року становить 2,3 млрд гривень.

Для стабілізації фінансово-економічного стану підприємств теплоенергетики урядом виділено субвенцію з державного бюджету у сумі 3,6 млрд. грн. на покриття різниці в тарифах для населення.

Впровадження реформ у системі ЖКГ перебуває на особистому контролі Президента Віктора Януковича. Тому на виконання доручень керівництва держави міністерством внесено пропозиції щодо єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги. Зокрема, щодо відшкодування за рахунок державного бюджету витрат підприємств, які здійснюють перекачування води у маловодні регіони.

У законодавчому порядку вирішуються питання організації комерційного обліку теплової енергії та води у сфері комунальних послуг. Перед регіонами поставлено завдання щодо організації обліку споживання комунальних послуг.