Українські воїни, не шкодуючи життя та здоров’я, й досі боронять свою землю від сепаратистів та російських окупантів. Нині офіційно зареєстровано 228 873 особи — учасники бойових дій, які вже отримали відповідне посвідчення. Проте це лише 60% загальної кількості мужніх чоловіків і хлопців, що безпосередньо брали участь у бойових діях.

— Частина з них і дотепер на передовій, а тому вони поки що не встигли зареєструватися, хоча, можливо, посвідчення вже отримали. Проте завважу, що цей документ без реєстрації в органах соціального захисту за місцем проживання не дає права на пільги. Отже, вкотре закликаю демобілізованих хлопців після повернення додому якнайшвидше стати на облік в органах соцзахисту, — наголосив голова Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції Артур Дерев’янко.

І додав, що нині чинні всі торішні програми соціального захисту учасників АТО: оздоровлення, протезування, психологічна реабілітація, забезпечення житлом тощо. Цьогорічне нововведення спрямоване на те, аби можна було оперативніше управляти державними коштами, наданими на підтримку учасників АТО, — об’єднати в одну чотири з цих програм: санаторно-курортне лікування, соціально-професійну адаптацію, психологічну реабілітацію та розвиток центрів допомоги ветеранам АТО. Скажімо, програму щодо забезпечення путівками воїнів цього року профінансовано на рівні минулого — надано 22,4 мільйона гривень та приблизно 4,5 тисячі путівок. Тоді як потреба в них нині — понад 8 тисяч. Об’єднання програм дає змогу без зайвої тяганини, не виходячи на Верховну Раду щодо внесення змін до держбюджету, перекинути кошти з програм, у яких є надлишок фінансування, туди, де цих коштів бракує і вони конче потрібні. Таке рішення приймає міністр соцполітики за поданням служби.

Артур Дерев’янко повідомив, що на протезування за кордон направляють військових з надскладними травмами верхніх і нижніх кінцівок, які не можуть поки що отримати необхідну допомогу в Україні. Торік складні сучасні протези отримали 34 учасники АТО, цього року їх поки що п’ятеро, двоє й досі перебувають на лікуванні. Він також нагадав, що учасники АТО, родини яких потребують покращення житлових умов, можуть не чекати, доки гроші нададуть із держбюджету. Для цього можна застосовувати кошти благодійників і власні заощадження. За таким принципом торік на Львівщині придбали 9 квартир для учасників бойових дій. Загалом на програму житла для учасників АТО цього року спрямовано 64 мільйони гривень. Гроші розподілено, найближчим часом ще 24 герої, які перебувають на обліку в органах соцзахисту в черзі на житло, його обов’язково отримають.