Удвадцяте за роки діяльності Харківський національний університет внутрішніх справ широко відчинив двері у дорослий світ своїм уже колишнім курсантам. Наказом міністра внутрішніх справ України спеціальне звання лейтенанта міліції присвоєно 560 випускникам університету, 46 із них отримали дипломи з відзнакою. Вони разом з однокурсниками поповнять лави працівників кримінальної міліції, слідства, громадської безпеки.

Офіцерський прощальний вальс танцювали прямо на плацу.  Фото автора

Вітаючи випускників, ректор університету член-кореспондент Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, генерал-полковник міліції Сергій Гусаров наголосив, що професія захисника людей від злочинних посягань завжди була, є і буде вкрай важливою, складною та відповідальною і що цей обов’язок можуть виконувати тільки ті, для кого Закон і Честь — пріоритети у професійній діяльності. Сергій Гусаров також підкреслив, що «сьогоднішній випуск відбувається у непростий час, коли існує воєнна загроза нашій державі. Уже понад рік майже щодня гинуть військові, правоохоронці та мирні люди. Але ми переконані, що ніхто і ніколи не зможе нас зламати, знищити».

Серед нинішніх випускників університету 54 молодих лейтенанти із Донецька та Луганська. Через окупацію працювати в рідних містах поки що не зможуть, тож їм підшукали вакантні місця в інших регіонах України. А ось Віолетта Луценко служитиме на Донеччині. Її рідне місто Димитров — на підконтрольній Україні території. Віолетта планує докласти всіх зусиль, щоб там збереглися мир і спокій.

Найчарівніше поповнення МВС під монетним дощем із п’ятаків. Фото автора

Цей випуск для ХНУВС особливий не лише тому, що ювілейний, а й тому, що стане останнім випуском міліціонерів. Тут із нетерпінням чекають на реформи і перехід на якісно нові рейки організації та структури правоохоронних органів — поліції. Як пояснив ректор університету, вже нинішній випуск лейтенантів готовий до служби в нових умовах.

«Головне, що наші випускники, — сказав він, — націлені на завоювання довіри людей, надання сервісних послуг населенню. А показники, кількість складених протоколів, виявлених порушень законів та прав і свобод громадян мають передусім допомагати правоохоронцям встановлювати цю довіру. Ми протягом навчального періоду вивчали всі закони, аналізували всі підходи до реформування МВС, конструювали власне бачення роботи поліції в Україні».

Завершилося свято прощанням із Прапором університету, який їх об’єднав у велику дружну родину, і офіцерським вальсом та прощальним урочистим маршем. Звісно ж, не обійшлося й без грошопаду підкинутих угору п’ятаків, що вже увійшло в традицію: «Востаннє дають нам відлік, і вгору летять монети. Гукаючи «І все!», ідуть уперед, це вже не діти».