У День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Президент Петро Порошенко поклав квіти до пам’ятного знака «Воїнам Чорнобиля» та меморіального кургану «Героям Чорнобиля». У пам’ятній церемонії на столичному проспекті Миру, 16 героїв-ліквідаторів аварії згадували хвилиною мовчання також Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко, представники Кабінету Міністрів, Адміністрації Президента, духовенства й громадськості.

Опісля звуків національного гімну Президент звернувся до співвітчизників словами: «Ми віддаємо шану мужнім людям, які у трагічний час Чорнобильської катастрофи приборкували ядерну стихію, захищаючи українську землю та ввесь світ від смертельної небезпеки».

Наслідки Чорнобильської трагедії даватимуться взнаки ще багатьом поколінням українців. Фото з офіційного інтернет-представництва Президента України

Наслідки цієї аварії відчуваються й дотепер. Проблеми трансформуються, але не зникають. Для їх розв’язання слід постійно залучати значні матеріальні, фінансові, інтелектуальні й людські ресурси. Ідеться про монтаж нового укриття, дезактивацію, відродження та розвиток забруднених територій.

«В умовах, коли проти нас триває неоголошена війна, коли на першому плані — збереження незалежності й територіальної цілісності Української держави, влада у тісній співпраці з громадськими об’єднаннями, які опікуються постраждалими, повинна виробити оптимальні та збалансовані механізми їхнього ефективного соціального захисту і підтримки. Особливу увагу має бути приділено дітям Чорнобиля та людям з інвалідністю», — цитує слова глави держави департамент прес-служби АП.

А Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк у зверненні наголосив, що аварія на Чорнобильській АЕС — це біль, який завжди нагадуватиме про величезну відповідальність, яку людина несе перед прийдешніми поколіннями.

Його слова цитує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ: «Дорогі ліквідатори! Ми ніколи не забудемо ваш неоціненний подвиг, вашу мужність та жертовність, стійкість та самовідданість. Від імені уряду України та від себе особисто зичу вам міцного здоров’я, миру та благополуччя, довгих та щасливих років життя».