До 2017 року кількість країн, куди експортується українська курятина, може зрости до півсотні.
Про це заявив в ефірі телеканалу БТБ голова асоціації «Союз птахівників України» Олександр Бакуменко, повідомляє Укрінформ.
«За моїми прогнозами, в 2017 році буде вже не 30, а 50 країн, куди ми будемо експортувати свою продукцію. Ми маємо конкурентні переваги як виробники і не боїмося конкуренції в Європі. Ключовою перевагою є вертикально інтегрований цикл виробництва – наявність власної кормової бази, ферм, репродуктивних та забійних підприємств, власних систем збуту, олійно-екстратних заводів з виробництва шроту тощо. У світі такої інтеграції більше нема», – зазначив Олександр Бакуменко.
За його даними, приріст виробництва курятини рік у рік зростає – цьогоріч він становить близько 150 тисяч тонн (майже 15%). Глава профільної асоціації нагадав, що Україна зараз посідає 9-те місце за виробництвом курятини, і поточного року ввійде до десятки світових експортерів м'яса бройлерів. Зараз Україна експортує курятину у майже 30 країн, серед споживачів – країни СНД, Іран, Йорданія, Сирія, Лівія, Саудівська Аравія тощо.
Олександр Бакуменко додав, що протягом семи років тривала процедура узгодження стандартів безпеки та якості з усіма організаціями ЄС і її пройдено успішно.
Нагадаємо, що з поставок 20 тонн курятини в Голландію розпочався експорт курятини до ЄС. З укладанням Угоди про асоціацію з ЄС українські виробники отримають можливість експортувати до Європи 40 тисяч тонн курятини на рік за нульовою митною ставкою.
Рівень річного споживання курятини на внутрішньому ринку досягнув