Під час Канадсько-українського бізнес-форуму, який днями відбувся в Торонто, перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів зустрівся з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо та міністром міжнародної торгівлі цієї країни Христею Фріланд. Усі троє звернулися з промовами до учасників форуму.

«Канада й надалі захищатиме український суверенітет у відповідь на незаконну анексію Криму Росією та її підтримку бойовиків на сході України», — зазначив Джастін Трюдо під час свого виступу.

Прем’єр-міністр Канади запевнив учасників форуму, що підписання угоди про зону вільної торгівлі залишається найвищим пріоритетом. Підписання цього історичного документа очікується під час офіційного візиту Джастіна Трюдо в Україну, який відбудеться на запрошення Президента Петра Порошенка 9—11 липня.

«Канада для України — це особлива країна: стратегічний партнер для держави, стратегічний друг для народу, стратегічний родич для мільйонів українських сімей», — цитує слова Степана Кубіва прес-служба Мінекономрозвитку. Він наголосив, що угода розпочне якісно новий етап у торговельних відносинах між нашими країнами.

Крім того, Україна й Канада підписали міжурядовий меморандум про підтримку експорту, торгівлі та інвестицій.

До слова, Канадсько-український бізнес-форум відбувся за ініціативи Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, в межах Проекту підтримки канадсько-української торгівлі та інвестицій (CUTIS). Це проект міжнародної технічної допомоги, розрахований на п’ять років, із загальним бюджетом $13,5 мільйона канадських доларів. Його фінансує Міністерство міжнародних справ Канади та виконує Конференційна рада Канади у партнерстві з Канадсько-українською торговою палатою. Загальна мета проекту — зменшити рівень бідності в Україні шляхом зростання експорту з України до Канади та інвестицій із Канади до України.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»