Німецькі муніципалітети почнуть пряме співробітництво з українськими об’єднаними громадами. «Це стане найяскравішим свідченням того, що Німеччина оцінила успішність проведення реформи децентралізації в Україні», — зазначив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко після підписання заяви про співробітництво між Мінрегіоном та Міністерством навколишнього середовища, охорони природи, будівництва та безпеки ядерних реакторів Німеччини. Про це повідомляє прес-служба вітчизняного відомства.

Документ передали українській стороні під час зустрічі з державним секретарем Міністерства навколишнього середовища, охорони природи, будівництва та безпеки ядерних реакторів Гунтером Адлером.

«Ключовий пункт заяви — можливість застосовувати положення Лейпцигської хартії «Міста Європи на шляху до сталого розвитку», — пояснив Геннадій Зубко. — Таким чином, ми створюємо систему координат, за якої міністерство буде виключно координатором, а вся співпраця, насамперед економічна, відбуватиметься напряму між німецькими й українськими громадами».

Реалізація співпраці, передбаченої угодою, матиме конкретні результати: сучасні підходи у містобудівній політиці, якісний громадський транспорт, посилення місцевої економіки та локального ринку праці, втілення енергоефективних технологій. «Німецькі партнери це носії знань, технологій, а також інвестиційного ресурсу. А Україна на сьогодні — чи не найперспективніший ринок Європи за своєю спроможністю реалізовувати великі інфраструктурні проекти», — вважає Геннадій Зубко.

За словами вітчизняного урядовця, угоду підписано на п’ять років. «ФРН пройшла через об’єднання, через інтеграцію Східної Німеччини у західну модель управління та економіки. Тепер цей досвід можна застосовувати на теренах України», — пояснив суть події Геннадій Зубко. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»