Світлана БОРИСОВА
для «Урядового кур’єра»

РАЗОМ. Він так і називається — Рожевий жовтень, мета його — достукатися до свідомості жінок ради їхнього ж здоров’я. Адже ця форма раку посідає перше місце серед усіх видів онкологічних захворювань у жінок.

Організації боротьби з раком молочної залози в різних країнах закликають цього місяця приєднатися до акції всіх охочих і висловити свою небайдужість до проблеми рожевою квіткою або стрічкою. Акцію підтримало багато українських знаменитостей, які прийшли на закритий показ фільму Дженніфер Еністон «П’ять», що відбувся в кінотеатрі «Київ». Альона Вінницька, Лілія Подкопаєва, Вікторія Гресь, Анастасія Приходько, Сніжана Єгорова і багато інших були в рожевому і тримали в руках рожеві троянди.

Тематика самого фільму не випадкова. Це п’ять кіноновел, мета яких вселити оптимізм і надію в тих, кому діагностували рак молочної залози. В кожної з оповідей свій режисер. Режисерами двох стрічок були  кінозірки Голлівуда — Дженніфер Еністон і Демі Мур, а також  співачка Аліша Кіз, професійний режисер-документаліст Пенелопа Сфіріс і автор оскароносної стрічки «Монстр» Петті Дженкінс.

«Ми хочемо, щоб наші фільми вселяли надію в жінок, котрі дізналися про страшний діагноз. Щоб вони не занепадали духом і продовжували боротися, адже їхні шанси на перемогу достатньо великі. Онкозахворювання грудей не просто тяжка хвороба, це виклик, який вимагає від людини великої сили духу, витривалості і терпіння», — пояснює творчий задум групи Дженніфер Еністон.

«Не треба ховатися за ширму невігластва. Обстежуйся регулярно в мамолога!» — саме так звучить одне із гасел акції цього року, написане... на ширмі. Адже вона асоціюється з обстеженням у лікаря, а ще ширма в кімнаті жінки — це її особиста територія, де вона може побути наодинці із собою і замислитися про своє здоров’я. У ширми подвійне призначення: захистити жінку від сторонніх поглядів і водночас спрямувати її звідти на прийом до лікаря, щоб зробити обстеження і запобігти страшному діагнозу.

Мамолог, генеральний директор благодійного фонду «Здоров’я жінки і планування сім’ї» Галина Майструк сказала перед показом фільму: «Я почала працювати над цією програмою 11 років тому і попервах часто зіштовхувалася з нерозумінням, люди навіть боялися говорити вголос про цю хворобу. Тепер уже не бояться. Адже що раніше зроблено діагноз, то більше шансів на зцілення. І в цьому залі кінотеатру — половина жінок, котрі мали   таке захворювання, проте нині ви не визначите їх за зовнішнім виглядом — вони виглядають здоровими і красивими. Тут присутня навіть жінка, котрій зробили операцію 25 років тому!» 

До речі. Найвідоміші будівлі у всьому світі «залили» рожевим світлом у рамках місячника боротьби з раком молочної залози. Акцію підтримало багато міст — від Нью-Йорка до Токіо. Емпайр-Стейт-Білдінг у Нью-Йорку, паризька Опера, статуя Ісуса Христа в Ріо-де-Жанейро на один день стали рожевими. У Лондоні були підсвічені рожевим Букінгемський палац, колонна Нельсона, Тауер і вежа британського телебачення.

ТІЛЬКИ ФАКТИ

♦ Кожна сьома жінка в Україні ризикує захворіти на рак молочної залози. Щодня в Україні від цієї хвороби помирають 22 жінки. Це понад 8000 смертей у рік — у вісім разів більше, ніж у Сполучених Штатах!

♦ 30% жінок звертаються до лікарів занадто пізно. Хоч рак, виявлений на ранній стадії, в 95% виліковний.

♦ Запобігти прогресуванню хвороби можливо лише за умови регулярного обстеження молочних залоз лікарем.