Україна з 1 січня 2014 року розпочала головування у Співдружності Незалежних Держав.

Про це повідомляє Укрінформ.

Як наголосив Президент Віктор Янукович, Україна в рамках головування у СНД докладатиме зусиль для реалізації тих принципів економічного співробітництва, які відповідали б інтересам усіх учасників Співдружності.

За словами Президента, йдеться про створення умов для активізації торгівлі товарами і послугами, відпрацювання ефективного механізму врегулювання спірних питань, а також зняття бар'єрів у взаємній торгівлі. «Зокрема, пріоритетом нашого головування у СНД стане підготовка до підписання угод про транзит трубопровідним транспортом, торгівлю послугами, протоколу про поетапне скасування експортних мит», зазначив Президент під час шостого засідання Українсько-Російської міждержавної комісії, що пройшло 17 грудня 2013 року в Москві.

Раніше на саміті глав держав-учасниць СНД у Мінську 25 жовтня 2013 року, Президент України повідомив про плани Українського головування провести Інноваційний форум країн СНД, Міжнародну конференцію підприємств малого і середнього бізнесу, а також низку засідань з міждержавного співробітництва.

Окрім того, В. Янукович запропонував провести у жовтні наступного року в Києві засідання Ради глав держав-учасниць СНД, приурочивши його до святкування 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників.

Нагадаємо, Україна у травні 2012 року попросила перенести своє головування в СНД із 2013 на 2014 рік у зв'язку з тим, що в 2013 році головувала в ОБСЄ. Тому минулоріч цю місію взяла на себе Білорусь.