Європейський інвестиційний банк надасть Україні кредит обсягом 400 мільйонів євро для реалізації проектів щодо тепло- й водопостачання та водовідведення, енергоефективності будівель, зовнішнього освітлення населених пунктів, поводження з побутовими відходами. Це рішення ратифікувала Верховна Рада України на початку лютого у Фінансовій угоді (проект «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України») між Україною та Європейським інвестиційним банком.

Ратифікація угоди дасть змогу залучити кошти в регіони України для модернізації житлово-комунального господарства. Їх спрямують на фінансування державних інфраструктурних проектів у середніх і великих містах України. Основна мета таких проектів — захист, відновлення й запобігання погіршенню стану об’єктів комунального господарства з поліпшенням їхньої енергоефективності.

Нагадаємо: дану фінансову угоду укладено торік 23 липня між Україною та Європейським інвестиційним банком. Згідно з документом, відповідальний її виконавець — Мінрегіон, а кінцеві бенефіціари — центральні й місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, державні та комунальні підприємства (включно з підприємствами, державна чи комунальна частка в яких понад 50%).

Процентна ставка станом на 26 січня 2016 року становила: фіксована — близько 1,31%, або плаваюча — близько EURIBOR + 21,6 б. п. Загальний період погашення позики (з урахуванням пільгового періоду): 15 років — для субпроектів щодо зовнішнього освітлення населених пунктів та поводження з побутовими відходами, 22 — для субпроектів стосовно централізованого теплопостачання та енергоефективності будівель, 30 років — для проектів з гарячого водопостачання, централізованого та нецентралізованого питного водопостачання, водовідведення.

Пільговий період погашення позики становить три роки для субпроектів щодо зовнішнього освітлення населених пунктів та поводження з побутовими відходами, п’ять — для субпроектів стосовно централізованого теплопостачання та енергоефективності будівель, вісім років — для проектів з гарячого водопостачання, централізованого та нецентралізованого питного водопостачання, водовідведення.