Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий і категоричний протест проти визнання Російською Федерацією самопроголошеної Республіки Крим як суб'єкта міжнародного права.

 Про це йдеться у заяві українського зовнішньополітичного відомства, передає УКРІНФОРМ.

«Визнавши самопроголошену Республіку Крим «суверенною і незалежною державою», Російська Федерація тим самим грубо порушила свої обов'язки і зобов'язання, що випливають з факту її членства у цих міжнародних організаціях», – йдеться у заяві.

МЗС переконує, що такі дії російської сторони не відповідають її міжнародним зобов'язанням за багатосторонніми і двосторонніми договорами, які гарантують територіальну цілісність України, недоторканність і непорушність її кордонів та невтручання у внутрішні справи нашої держави.

Незалежність Криму, як наполягають у відомстві, була проголошена нелегітимним органом за результатами антиконституційного референдуму, проведеного з кричущими порушеннями демократичних стандартів проведення референдумів, які були розроблені в рамках ОБСЄ і Ради Європи та становлять невід'ємну частину принципів і цінностей цих міжнародних організацій.

«Визнання Росією незалежності самопроголошеної Республіки Крим має одну єдину мету – створити псевдоправові підстави для анексії цієї частини території України та її інкорпорації до Російської Федерації», – акцентують у зовнішньополітичному відомстві.

«Проте юридичне значення цього акту в умовах неспровокованої збройної агресії Росії проти України та російської військової окупації Кримського півострова є нікчемним. Сучасне міжнародне право не визнає насильницьке приєднання державної території як правомірний спосіб її набуття», – наголошує українське МЗС.

Міністерство закордонних справ зазначає, що Україна і весь цивілізований світ ніколи не визнають нелегітимно проголошеної незалежності Криму та його насильницького відторгнення від території Української держави.